blue and red cargo ship on dock during daytime

Германски пристанищни работници стачкуват втори пореден ден

Служители от най-големите германски пристанища в Северно море напуснаха работните си места за втори пореден ден, като вторият кръг стачки ще продължи още 24 часа, предаде ДПА.

Това се случва, след като вчера няколко пристанищни логистични компании поискаха съдебна заповед за прекратяване на първия стачен кръг. Много съдилища обаче отхвърлиха корпоративните аргументи.

Докери участваха в шествие днес по улиците на Хамбург за работните си заплати, като по данни на синдиката „Ферди“ (Verdi) в протеста са участвали около 5000 работници. 

По обед някои от стачкуващите влязоха в сблъсък със силите на реда. По данни на полицията демонстрантите са хвърляли бутилки и двама души са били временно арестувани.

„Ферди“ и Це Де Ес (ZDS) – федералната асоциация на компании, занимаващи се с обработка на морски товари на германските пристанища, не успяха да се споразумеят за заплатите по време на седмия кръг преговори, продължили над 8 часа.

Синдикатът настоява заплатите да се повишат с до 14 на сто, а Це Де Ес е предложила до 12,5 на сто.

Двете страни преговарят от името на около 12 000 служители, работещи за 53 компании в Хамбург, провинция Долна Саксония, и Бремен и обвързани с колективни трудови договори.

Пристанищните работници вече блокираха обработката на товарите два пъти през юни.

Влиянието на текущата стачка върху обработката на товарите от контейнеровозите вероятно ще е значително и ще спре товаренето и разтоварването на корабите, отбелязва ДПА.