Хотелиери: Нямаме никакви туристи, очакванията за ръст се оказаха погрешни

„Нямаме никакви туристи, аз даже съм изпратил кадри, от 18 до 20 юни, видно е, че туристи в курорта няма. Много по-слабо е от 2019 г. По това време комплексът беше пълен. Очакванията за ръст от служебния кабинет, се оказаха неверни.“

За това съобщи в студиото на „Добро утро, Европа“ хотелиерът Стоил Далевски. Той посочи, че има чужденци, но те са изключително малко.

„Няколко хотели са пълни с детски лагери, хотели 4,5 звезди са принудени да бъдат пълнени с деца, спортни лагери“, отбеляза Далевски.

Според Даниела Стоева, член на ИБ на ЕКТАА, генерално българското Черноморие е празно от туристи, което не е обичайно.

„Едно от основните неща, по които трябва да се замислим, е структурата и качеството на нашия продукт. Като видим, че се случва това, търсим вината извън нас, но в крайна сметка бизнесът трябва да генерира поток, що се касае до туризма. Не казвам генерално, че качеството е лошо, има много обекти, в които качеството е високо. Там смея да твърдя, че правят една добра заетост, както и по време на кризите“, коментира Стоева.

„Беше предвидимо и че неминуемо ще се отрази инфлацията, ако добавим и лошите атмосферни условия, имаме натрупване на няколко фактора“, подчерта Стоева.

„Ако замърсяването стигне до Румъния, тогава трябва да се притесняваме, засега не трябва да се притесняваме, МОСВ постоянно взимат проби, засега нещата са спокойни“, отбеляза хотелиерът Стоил Далевски.

„Инфраструктурата не само по черноморието, но в цялата страна, е една от причините да не се развиваме. Също и липсата на работна ръка, липсата на кадри. Липсата на хора се очаква по цялата верига на услугите“, добави Стоева.