Промени в доходите на домакинствата: Вижте какво влиза в сила от 1 юли

От 1 юли влизат в сила промени в доходите на част от домакинствата, но и в разходите. От началото на следващия месец пенсиите ще бъдат увеличени с 12%.

В същото време обаче от тази дата се чака поскъпване на тока с между 4% и 5% – по предварителни разчети. Увеличението на топлинната услуга пък се очаква да е минимално – под 1%.

Намалените ставки на ДДС за природен газ и централно топлоснабдяване се увеличават от 9% на 20%. Как обаче домакинствата приемат промените?

Милка Узунова казва, че чаканото увеличение на пенсията е отдавна „изядено от инфлацията“. „Разноските по апартамента са много – по парното, по тока. Много големи са за един пенсионер с минимална пенсия това значи нищо“, обяснява жената.

Задаващото се поскъпване на тока ще я затрудни, въпреки че и в момента пести. „Пестя – не пускам пералня, пера на ръка. Ама пък вода се харчи, а и тя не е евтина. Така че…“, споделя още Милка.

Според енергийните експерти към поскъпването на тока ще се добави и увеличение на парното, въпреки че според разчетите на регулатора то трябва да е символично. „Не мисля, че повишението ще е много голямо. Според мен реално домакинствата не би трябвало да плащат повече от 9%“, заяви енергийният експерт Мартин Владимиров.

Икономистите пък отчитат, че инфлацията продължава да притеснява домакинствата, защото макар и да забавя темповете си до 10% остава двуцифрено число.

„Ще е по-трудно особено за онези домакинства, които не са получили увеличение на доходите си през последните едва две години. Тази индексация по Швейцарското правило е значителна – 12%, и нейната цел е да предотврати тези негативни ефекти в следствие на самата инфлация т.е. може би ще се уравновесят поне за пенсионерите като ефект“, обясни икономистът Стоян Панчев.

„За един пенсионер е много скъпа храната. Като влезнеш в магазина, излизаш с едно нищо – само едно мляко и хляб. Не смееш другото да си позволиш“, казва Милка.

Очаква се регулатора да вземе окончателно решение за цените на тока и парното утре.

БТВ