“Мицубиши хеви индъстрис” ще разработи АЕЦ от следващо поколение в Япония

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония реши да избере местния гигант в областта на тежката промишленост  “Мицубиши хеви индъстрис”(МХИ/Mitsubishi Heavy Industries) за основна компания, която да ръководи и контролира разработването на ядрена електроцентрала от ново поколение, съобщи вестник “Йомиури”.

Подчертава се, че основната характеристика на тези АЕЦ ще бъдат високотемпературни реактори с газово охлаждане и бързи реактори. Японското правителство планира да отпусне 90 млрд. йени (642 млн. долара по сегашния курс) за разработването и производството през следващите години на два високотемпературни реактора, използващи хелий за охлаждане.

Планира се разработването на нови бързи реактори да започне след 2040 г. През 2016 г. Япония окончателно се отказа от проекта за реактор на бързи неутрони „Монджу“, който беше стартиран още през 1994 г., но беше спрян година по-късно поради пожар, причинен от изтичане на натрий. Японските власти по-рано са посочвали, че планират да използват площадката на “Монджу” в префектура Фукуи за нов експериментален реактор на бързи неутрони в бъдеще.

Ако планът бъде осъществен, това ще бъде първата нова ядрена електроцентрала, построена в Япония след аварията в АЕЦ “Фукушима” през 2011 г. БТА