Колко ще спечелим от продажбата на реакторите за АЕЦ „Белене“?

„По време на арбитража настоявахме, че трябва да се търсят начини да се продаде оборудването за АЕЦ „Белене“, така че едновременно Росатом да не понесе загуби, а пък и ние да не трябва да плащаме нещо, което не ни е нужно“. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков бивш по повод притесненията относно продажбата на реакторите на централата на Украйна. „През годините Центърът за изследване на демокрацията и много други организации, сме правили различни изчисления, според които АЕЦ „Белене“ не ни трябва, защото има свръхпроизводство на електроенергия в целия регион и няма да има на кого да продаваме“, посочи Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ към Центъра за изследване на демокрацията
По думите му проектът ще бъде на загуба първите 30 години, ако бъде осъществен, и ще доведе до тежка финансова криза в АЕЦ „Козлодуй“. „Когато проектът ще е губещ, по-добре да минимизираме разходите, а най-добрият начин е, ако продадем оборудването. Има и друг вариант, срещу оборудването да вземем дял в ядрената енергетика на Украйна“, посочи още той. Според Владимиров Украйна ще се превърне в енергиен център на Европа.
„Там има два блока, чието строителство беше забранено след анексията на Крим 2014 г., Украйна има повече нужда от резервни части, отколкото България в бъдеще“, категоричен е Мартин Владимиров.
Продажбата на реакторите потенциално би трябвало да подобри финансовото състояние на „Националната електрическа компания“ (НЕК), допълни още той, но подчерта, че: „Държавата взима парите от всички държавни дружества, за да изкара една добра сметка. БЕХ се превръща в касичка, която преразпределя от печеливши към губещи предприятия, но това не е начинът да се управлява една енергийна система“.