Никола Стоянов: Всяка мярка, която се въвежда, трябва да се гледа и през призмата на инфлацията

Факт е, че в доста комисии Бюджет 2023 не мина, което навежда на някои мисли по отношение на него, най-вече за различни пропуски. Това заяви вчера в ефира на Nova News бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов.

Той допълни, че експертите от финансовото министерство и НАП трябва да преценят какви мерки са нужни, за да се вкарат повече приходи в хазната от „сивата икономика“.

Всяка мярка, която се въвежда, трябва да се гледа и през призмата на инфлацията. Надявам се да имат концепция и да разглеждат всяка мярка, която приемат. Защото е важно инфлацията да продължи да слиза надолу, отбеляза Стоянов.

По думите му най-бързият и ефективен начин за увеличение на доходите е чрез ръст на икономиката, а това би се случило с привличането на чуждестранни инвестиции. Стоянов обаче посочи, че българската държава към момента не прави нищо, за да привлича сериозни инвеститори от чужбина, давайки пример с Българската агенция за инвестиции, която според него е крайно недофинансирана.

За сравнение бюджетът на Северна Македония, заделен за привличането на чужди инвестиции, е в размер на около 100 млн. евро, каза бившият икономически министър.

Той даде и пример със съседна Румъния, където за 2022 г. държавата е вкарала над 100 хил. работници за бизнеса, предимно работна ръка от Виетнам и Бангладеш.