Проверки на НАП по морето: Как получават заплатите си работещите в курортите?

Държавата отново с опит да изсветли доходите. От НАП започнаха проверки по курортите дали служителите в заведения и търговски обекти имат сключени договори и внасят ли им се осигуровки на реалните възнаграждения. Годишната щета за бюджета от нерегламентирано заплащане на труда надхвърля 300 млн. лв.

Плащането на ръка или без договор не само лишава служителите от обезщетения за майчинство, безработица или пенсия, но води и до сериозни загуби в държавната хазна.

„Бизнесът е длъжен да сключи такъв договор. Това важи в пълна сила и за самия работник. Апелираме към държавата да вземе мерки, за да може нискоквалифицираните работници да не работят „на черно“ и в същото време да са на борсата, което е в голям ущърб както на държавата, така и на бизнеса, казва Марин Сотиров.

Това лято ще бъдат направени над 10 000 проверки по българското Черноморие.

„Всяка година идват за проверките. Нарушения засега не са открити. Изискват ни документи дали осигуряваме всеки един служител, ние имаме такива документи, представяме им ги“, казва Калин Колев – управител на заведения в Бургас.

Над 10 000 проверки за „заплати в плик“ планира НАП в обекти по Черноморието

Данъчните инспектори ще влязат в ресторанти и атракциони: ще правят проверки чрез способа „таен клиент“ и чрез документални проверки на място. Ще се наблюдават обекти в секторите търговия, строителство и хотелиерство, които са в своя пик на заетост през летния сезон.

„Искаме наистина да се направи една статистика и да ни дадат числа, след тези проверки, но да бъдат проверени всички бизнес обекти по Черноморието и не само, защото знаем, че освен заведенията, има още стотици други бизнеси и да ни се даде справка колко и къде са нарушенията, в кои сектори“, казва още Марин Сотиров.

Потърсихме и мнението на сезонни работници от курорт край Варна как получават заплатите си и имат ли сключени трудови договори, но никой не пожела да коментира. През лятото на миналата година при проверките бяха установени над 780 нарушения, голяма част от тях свързани с укриване на данъци и осигурителни вноски.

БНТ