Богдан Богданов

Богдан Богданов: Инвеститорите проявяват интерес към конкретни индустрии

„По данни от 2022 г. износът на специализирана оръжейна продукция е нараснал с 200%. Това е около 1,6 – 1,7 млрд. евро или около 220% ръст спрямо 2020 г.“ Това каза в ефира на БНТ министърът на икономиката Богдан Богданов.

По думите му индустрията се развива и целта е да продължим развитието ѝ, както и модернизацията на производство. „Стараем се да осигурим и една сигурна среда за хората, които работят в тези заводи“, заяви министърът

По данни на БНБ 2022 г. е втората от последните 15 години с най-висок ръст на инвестициите, каза още Богдан Богданов.

„Продължаваме този тренд и през 2023 г., като за първите четири месеца БНБ отчита около 60% ръст на инвестициите в България, това са предварителни данни“.

Инвеститорите проявяват интерес към конкретни индустрии, у нас това са основно производствените предприятия. Министърът коментира, че всеки ден се среща с международни инвеститори и местни компании, които искат да разширят своите производства и са оптимистични по повод предстоящото приемане на България в Шенген и еврозоната.

Най-голям интерес има към регионите, които са инвестирали в инфраструктура – Пловдив, а през последната година и Бургас, който миналата година е бил на първо място по привличане на преки чуждестранни инвестиции с инфраструктура и добре подготвени индустриални зони.

„С приоритет ще работим за Северна България, особено заради връзките север – юг, които ще се подобрят заради влизането в Шенген. Например Русе, Плевен, Видин, това са региони, които тепърва ще се развиват и изискват усилия на-вече за инфраструктурно обезпечаване, но и подходяща работна ръка“.

Данъчната ни политика и в момента е атрактивна за голяма част от инвеститорите, но трябва актуализация на закона за насърчаване на инвестициите, посочи министърът. Трябва да имаме нови насърчителни мерки и те да бъдат насочени към сектори с реална висока добавена стойност.

Миналата седмица министерството на икономиката е завело искова молба за спиране на апрортирането на акциите към Пловдивския панаир към дружеството на Георги Гергов. По последни данни той е с над 100 млн. загуба заради неефективно управление, а може би целенасочено, коментира Богдан Богданов.

„Тепърва съдът ще каже кой е виновен. за нас беше важно първо да се спре вписването, което трябваше а стане в началото на юни и Пловдивският панаир в голямата си степен да бъде в частни ръце. Ще следим развитието на съдебния процес. Тук не е само Министерството на икономиката, получихме подкрепа и от МС“.

Нещата, които се случват в ДКК, са познати на обществото, но няма промяна, посочи министърът. Проблемите са хронични – неефективно управление, възлагане на проекти без обществени поръчки.

„Едната компания е „Монтажи“, другата е „Ел Би“, там също видяхме проблеми, определени пари липсват. Ние обаче трябва да получим обратна връзка от компетентните органи, които са алармирани още 2021 г., когато министър на икономиката беше Кирил Петков“.