„Пейхоук“ получи европейски лиценз за дейност като дружество за електронни пари

Пейхоук (Payhawk), която е първата българска компания получила статут на еднорог (стартиращо дружество предлагащо иновативни продукти и/или услуги, което е оценено на 1 млрд. долара), обяви, че е и издаден лиценз за европейско дружество за електронни пари*, съобщиха от компанията.

Разрешението е издадено от централната бана на Литва, която преди време даде банков лиценз на друга финтех компания – „Револют“ (Revolut).

С този нов лиценз един от главните ни приоритети е по-нататъшното разширяване на нашите платежни опции. В момента предлагаме на потребителите в определени пазари избор между дебитни и кредитни карти, но искаме да започнем да предоставяме тази гъвкавост на всичките ни клиенти,” споделя Христо Борисов, изпълнителен директор и съосновател на Payhawk.

В съобщението се посочва още, че „Пейхоук“, която е специализирана в разработването на продукти за управление и оптимизиране на фирмени разходи и в предоставянето на корпоративни карти, са отворили нов офис – в Литва, с който вече присъстват в 8 държави. Компанията вече има клиенти в 32 страни, а само за година дружеството е увеличило броя на служителите си с 82 на сто.

В началото на годината от „Пейхоук“ обявиха, че в следващите месеци ще съсредоточат усилия за навлизане и на българския пазар.

*Електронните пари са парична стойност, съхранявана в електронна, включително магнитна форма, която представлява вземане към издателя, издава се при получаване на средства с цел извършване на платежни операции и се приема от физическо или юридическо лице, различно от издателя на електронни пари. Същите са вид средства по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), заедно с банкнотите, монетите и парите по сметка. БТА