Доли Вучкова

Научих жестомимичния език, за да помогна на хора със слухови увреждания да изградят кариера в ИТ сферата

Доли Вучкова е Старши експерт подбор и PR партньор в българския офис на Sigma Software. Тя е постоянно развиваща се личност, обожава да работи с хора и да им помага и след дългогодишен опит в сферата на Човешките ресурси, решава да овладее жестовия език и да открие цяло ново поле от неизследвани таланти. Ето и историята зад това.

Кога дойде точният момент за курс по жестов език за теб?

Една сутрин в регулярните ни ежедневни срещи на екипа в предишната ми компания, колега от маркетинг екипа предложи страхотна идея за КСО инициатива. Тя ни запозна с организацията Jamba, която работи с хора с различни нужди (така наричаме хората с увреждания). Организацията търсеше подкрепа с експертиза в човешките ресурси, която да помогне на членовете й да намерят по-добра работа. Обучението, което се изискваше от нас да подготвим, включваше теми за това как да се напише добро CV, как да се държат по време на интервю процес, какво трябва да знаят за трудовите договори и процеса по наемане и разбира се, най-вече за ИТ сферата – откъде трябва да започнат да се обучават и къде след това могат да намерят позиции. Съгласихме се да подготвим обширно полудневно обучение по тези теми.

За да бъде, обаче обучението съобразено с нуждите на хората, решихме да проведем среща с екипа на Jamba, за да обсъдим основните кариерни проблеми на техните последователи и спецификите на общуване на тези хора, които да обхванем. Говорихме над 2 часа, а в края на срещата едното момиче от екипа каза: „Знаете ли, аз съм глуха по рождение“. Бях шокирана, защото тя изглеждаше сякаш ни слушаше по време на цялата среща и реагираше адекватно. Произнасяше странно някои думи, признавам, но си помислих, че това може да се дължи на акцент или диалект. И така, това много ме удиви, как през цялото това време това момиче четеше по устните ни и отговаряше, без да чува нито звук.

Това беше повратна точка за мен. Нейната драматична история показа колко много усилия полагат някои хора, за да комуникират с останалия свят. Въпреки че вече го бях обмисляла и преди, това беше действителният момент в който си казах, че трябва да започна да уча жестов език. 

Още преди да запиша курс за жестов език, обаче, проведохме това обучение за Jamba и то беше пълно с други изненади които подсилиха моето желание. В първия момент когато започна обучението, бях малко объркана. Започнах да говоря за потенциалните роли в ИТ сферата и забелязах, че никой от публиката не ме гледа, сякаш не ги интересуваше темата. Оказа се, че всички те гледаха преводача до мен и всъщност бяха супер съсредоточени, опитвайки се да разберат думите ми чрез жестовия превод, който момичето им предоставяше, така че всъщност темата наистина ги вълнуваше.

По-късно в нетуъркинг частта от обучението едно младо глухо момче дойде при мен и ми каза, че има амбиция да стане UI/UX дизайнер. По това време той вече учеше за графичен дизайнер и го помолих да ми изпрати своето CV и портфолио. След като ги видях, намерих работата му за невероятна! И така, след дълги преговори с моята тогавашна компания, той стана първият глух човек, на когото помогнах с кариера в ИТ сферата, дори преди действително да запиша курса.

Признавам, не беше хич лесно. Трябваше да се боря усилено за него, за да го наемем. Предизвикателствата бяха много и имаше много административни аспекти които трябваше да бъдат съгласувани и добре обмислени. Но успях и вече почти година той работи като графичен дизайнер.

Тогава се уверих, че умението да обшуваш на жестов език би било от голяма полза както за мен като професионалист, така и за да помагам на глухи хора с кариери в ИТ сферата, защото, повярвайте ми, сред тях има много неоткрит талант. 

Щастлива съм, че записах жестов език и поради причината, че по време на обучението си срещнах много невероятни глухи хора с още по-невероятни истории. Сред тях има много талантливи и умни хора, но за съжаление, останалата част от света не може да ги види, защото често колегите в бранша ги отхвърлят още на първия етап, като неспособни и негодни. Може би сега е времето работодателите и специалистите подбор да отворят очите си за тях.

Какво представлява обучението по жестов език и от къде започна ти?

Един ден реших да потърся курсове по жестов език и случайно попаднах на една съвсем нова академия наречена Stray Sheep. Тя е основана от двама най-добри приятели – Борис Бъндев и Александър Калинов. Безкрайно благодарна съм и на двама за времето и усилията които полагат да обучават хора на жестов език и то по един много креативен и забавен начин.

Стартирах курса си миналия Ноември и до Януари, тази година 2023 г. бях напреднала до второ ниво, което успешно завърши през Май. То предтавляваше двучасово онлайн обучение с глух учител и преводач, веднъж в седмицата. Минахме през различни важни теми като стартирахме от азбуката, цифрите и месеците, и продължихме към основни местоимения, прилагателни и глаголи. Всеки път имахме домашно, което беше свързано със записване на видео. Това беше най-забавната част, да се видиш от страни как превръщаш мислите си в думи на жестов език. 

В момента се наслаждавам на лятната си ваканция, но планирам да подновя обучението си през Септември. 

Имаш ли възможност да упражняваш жестовия език след края на курса?

Поддържам връзка с някой от глухите ми преподаватели и приятели. Също така, от време на време гледам новините на жестов език от където и често уча нови думи. Освен това, преди да напусна предишната си работа и да се присъединя към Sigma Software, на няколко пъти срещнах момчето което наех като дизайнер, в офиса. Той беше толкова щастлив да разговаря на жестов език свободно с някого на работното си място, че напълни душата ми. Това ме накара да искам още повече да срещам и помагам на такива хора.

В момента се опитвам междувременно да помагам на други глухи хора да си намерят работа, като ги съветвам, наставлявам и им помагам със CV-тата. За съжаление за сега немога директно да им предлагам позиции, тъй като като част от ново стартиралия екипа на Sigma Software в България работя основно за висококвалифицирани позиции, изискващи задълбочени експертни познания и дългогодишен опит. На този етап, за много от хората с различни нужди, трябва най-напред да им бъде даден равен шанс да се обучават, да минават стажове и да се инвестира в развитието им от страна на работодателите. След това, да се промени нагласата на компаниите към тези хора и да започнат да наемат глухи, слепи или инвалиди, тъй като сред тях също има много нешлифовани диаманти. Поради тази причина се надявам един ден да намерим място за такива хора и при нас в Sigma Software!

Трудно ли е да се овладее жестовият език?

Изучаването на чужди езици винаги е било предизвикателство за мен, предполагам и за много други хора. Българският жестов език е език като всички останали. Ако попринцип на човек му вървят езиците, то с жестовия език няма да има разлика. За мен обаче, това означаваше страшно много труд и постоянство в ученето. Жестовият език не се отнася само до научаването на няколко знака с ръце, то включва и контрол върху израженията на лицето, умелото ораторството, емоциите и мимиката. Освен това, да се изкажеш на жестов език (както на всеки друг език) изисква да започнеш да мислиш по съответния начин. Това, в случая, е свързано с опростяването на обичайния ти речник. 

Най-трудната част за мен беше, че не може да бъде преведена всяка една дума, която използваш в ежедневния си речник. Например, рядко се превеждат съюзите и предлозите. Просто се пропускат. И все пак трябва така да се изразиш, че човека срещу теб да може да те разбере. 

Учудващ е и факта, че за да общуваш на жестов език трябва да си изключително фокусиран. Да предположим, че водите разговор на жестов език и се разсеете за малко, поглеждайки встрани, само за да кажете “здравей” на някой колега който минава по коридора в това време. В този момент е възможно напълно да пропуснете смисъла или идеята, която вашият събеседник се опитва да ви каже. Това от своя страна пък, на мен лично ми помогна да подобря като цяло концентрацията.

Защо трябва да ангажираме хора с различни нужди в ИТ сферата?

Вярвам, че хората с проблеми със слуха или зрението биха могли да бъдат толкова добри в много професии, свързани с ИТ сферата, колкото и всички останали, ако имат равен шанс да бъдат обучавани, наставлявани и приемани от работодателите и колегите си. А това пък, за колегите в подбора отваря цял нов пазар. 

По време на сътрудничеството ми с хора с увреждания срещнах един човек в инвалидна количка, който също така беше и сляп. Със сигурност животът му е тежък, нуждаейки се от постоянна помощ. Но дори и така, бях впечатлена от това колко интелигентен беше той. Чете много книги, борави с компютър и пише статии. Има отлични езикови познания и превежда книги от няколко езика. А също така и прави подкасти и записва аудиокниги. И ми каза, че да прави всичко това го поддържа жив и щастлив, и му помага да вижда смисъл в живота. Мотивация, която често пъти, при хора без никакви здравословни проблеми, липсва.

Иновациите в технологичния свят са невероятно важни за тези хора и отварят много врати за тях. Често пъти в ИТ сектора наемайки нов служител, ние търсим компетенции в конкретна област – било то финанси, здравеопазване или автомобилостроене, например. Какъв по-добър “domain knowledge”, както го наричаме, от човек със сходни затруднения, особено когато става дума за приложения помагащи на хора с увреждания или за разработване на софтуер за устройства, които биха могли да се ползват и от такива хора. А за съжаление в днешния свят има много модерни технологии, които не са добре помислени как точно биха могли да бъдат полезни на хора в подобно състояние. Ето защо да разработим един такъв нов пазар би било ценно не само за самите хора с увреждания, но и за работодателите като цяло. 

Относно Sigma Software Group 

Sigma Software Group е доверен ИТ партньор, който доставя готови ИТ решения за бизнеси от всякакъв размер, включително стартъпи и къщи за софтуерни продукти. Това е една от най-големите ИТ консултантски компании в Европа, която обединява над 2500 служители в 38 офиса в 17 страни по света. Повече от 300 клиенти (включително Fortune 500) разчитат на Sigma Software Group, за да разработят техните продукти и да отговорят на техните бизнес изисквания. Всяка година от 2015 г. насам, компанията е включвана в листата на IAOP за Най-добрите 100 Аутсорсинг компании в Света.