пари икономика

НАП и БАБХ проверяват причините за високите цени на млечните продукти

НАП и БАБХ проверяват причините за високите цени на млечните продукти. Това съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев. Проверката е възложена съвместно с Министерство на финансите.

Вътев обясни, че проверката ще обхване цялата верига като се започне от цената на продукта на рафта през производителите, преработвателите, животновъдите и дори производителите на фураж.

По този начин ще се установи кой е виновен за високите цени на прясното и киселото мляко, кашкавала, маслото и сиренето.

Обект на проверките ще бъдат и продуктите, внос от чужбина. Към днешна дата цената на литър мляко извън промоциите надвишава 3 лева. Цената на килограм сирене е между 17 и 22 лева, а на килограм кашкавал между 24 и 36 лева.

„Но ако цената мине трайно над един лев на суровото краве мляко, което е искането на фермерите, при такива цени категорично ние ще трябва да коригираме цените на ново – нагоре“, каза Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите.

„Нямаме право да разследваме картел, но можем да направим абсолютно достоверна проверка за разпределението на добавената стойност по цялата верига – от полето до масата и тази проверка се прави по обратни ред – от рафта в магазина до полето“, каза земеделският министър.

3 милиона лева повече в сравнение с миналата година е печалбата на държавната млечна компания, която продава кашкавала и сиреното на цени за килограм от 15 и 13 лева.

БТВ