Богдан Богданов: Дружества под шапката на икономическото министерство работят на загуба от години

Години наред държавни предприятия под шапката на Министерството на икономиката и индустрията работят на загуба. Това каза пред „Дарик“ министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, съобщиха от пресцентъра на ведомството. В първите си седмици на поста видях нужда от сериозен анализ на ефикасността и правната структура на дружествата под шапката на Министерството. Тези дружества са търговски, трябва да се управляват ефективно, коментира той.

Богданов обясни, че заплатите са и едно от основните разходни пера на тези дружества. В заплатите, които видяхме, те са били на лимитите по закон, били са над 14 000 лв. за изпълнителен директор, а около 4500 лв. средна заплата за член на борд, каза министърът. От думите му стана ясно, че бордовете на някои от дружествата към министерството ще бъдат премахнати, а в други броят на членовете ще бъде намален. Богданов добави, че над 90 % от хората в бордовете са били подменени по време на служебното правителство.

Министърът съобщи, че предстои процес на оптимизация и подобряване на ефективността във функционирането на дружествата. Ще обявим публични конкурси, за да могат в дружествата да влязат млади хора с опит. Ще се опитаме да върнем българи с експертиза отвън, каза Богданов. Управленският капацитет също ще бъде повишен. Ще внедрим система за контрол, ще следим финансови показатели и потоци в реално време, каза министърът. Той допълни, че до няколко седмици ще бъдат изнесени публично данни от извършените проверки и анализи на финансовото състояние на публичните предприятия към ведомството. Богданов обяви, че има разкрития, като за нарушенията ще бъдат сезирани компетентните органи.

По отношение на данните за инфлацията през последните месеци министър Богданов каза, че държавата работи за повишаване на доходите до средните европейски нива. „Един от начините да се борим с инфлацията е да започнем да произвеждаме тук“, каза той и допълни, че приемането на страна ни в Шенген и еврозоната също би оказало влияние върху инфлацията и ще помогне за икономическата стабилност на страната.

Министърът коментира и темата за Пловдивския панаир, като обясни, че той трябва да започне да работи по предназначение. „Трябва да можем да видим нашите компании и институции на изложения не само в чужбина, но и в България“, каза той. Богданов е категоричен, че чрез Пловдивския панаир България има възможност да привлича нови партньори.

На 15 август, в резултат на заведеното от министъра на икономиката и индустрията дело пред Софийския градски съд (СГС) и на предявените две особени искания, Апелативният съд в Пловдив потвърди спирането на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от Община Варна към „Пълдин туринвест“ АД. Това означава, че до края на производството акциите от Пловдивския панаир няма да отидат в частното дружество „Пълдин туринвест“ АД, съобщиха тогава от икономическото ведомство.