Минималната заплата върви към 932 лв.

Минималната заплата върви към рекордно увеличение от 1 януари 2024 г. Според данните на Националния статистически институт и базирайки се на новия механизъм, приет от парламента в началото на годината, се очаква от началото на новата година минималната заплата да достигне 932 лв.

В срок до септември правителството следва да подплати новия размер и с официално постановление. Идеята е бизнесът да има достатъчно време да предвиди новия размер на базовото възнаграждения в България, а не както досега – то да се приема на политическа основа и в последния момент преди въвеждането му.

Така например минималната заплата от 780 лв. за тази година бе одобрена на 29 декември, или само броени дни преди влизането ѝ в сила. Разбира се, това бе прецедент заради управлението на служебната власт и липсата на бюджет, тъй като обикновено размерът на минималната заплата заляга и в бюджета за следващата година.

Все пак ръстът с близо 20%, или 152 лв. не е напълно сигурен. В своята управленска програма, публикувана миналия месец, кабинетът „Денков – Габриел“ залага като част от подготовката си за Бюджет 2024 да „търси формула, по която да се изчислява годишното увеличение на МРЗ“. Така от текста остава впечатлението, че въпреки наличието на механизъм, ще се търси нова формула. Т.е. не е ясно дали в даден момент увеличението няма да е по-голямо, или по-малко.

Очакванията са Министерството на финансите на Асен Василев да представи новия бюджет още през октомври, или след около два месеца, когато ще стане ясно окончателно как ще се изчислява минималното възнаграждение в България.

По данни на Националната агенция за приходите (НАП) над един милион души получават минимална заплата в България.