Асен Василев:

Фандъкова иска среща с финансовия министър

Рекордно голям проектобюджет на София беше представен от кмета Йорданка Фандъкова. При малко над 2 милиарда лева миналата година, сега се предлага бюджетът да надхвърли 2 и половина милиарда лева, което е увеличение с над 20 процента. Предвидени са 200 милиона лева за изграждане на нови улици и близо 50 милиона за ремонт на тротоари. Публичното обсъждане на бюджета ще бъде на 29 август, обяви Фандъкова и изрази надежда той да бъде подкрепен от всички политически сили в Столичния общински съвет.

Проектобюджетът на столицата за тази година е 2 млрд. и 555 млн. лева. Той ще бъде внесен днес в Столичния общински съвет. Закъснението се дължи на късното приемане на националния бюджет, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

Предвидени са 670 млн. лева инвестиции за капиталови разходи, от тях:

– 200 млн. лв за изграждане на нови улици;

– над 48 млн. лв – за ремонт на тротоари;

– 104 милиона за канализация.

Йорданка Фандъкова изрази надежда той да бъде подкрепен от всички политически сили:

„Защото това е бюджет, по който ще продължи да работи моят екип още два месеца, но и бюджет, по който ще започне работа следващия кмет и следващия екип. Важно е. Затова се надявам да го погледнат всички политически партии, всички те имат амбиции за управление на София след месец ноемри. Надявам се да погледнат отговорно на развитието на града“.

Столична община очаква одобрението на финансовото министерство за допълнителни средства за изграждането на метролинията, свързваща кварталите „Хаджи Димитър“ и „Левски Г“. Фандъкова е поискала среща с финансовия министър Асен Василев.