пари

България трябва да върне 38 млн. евро европейско финансиране за жп проект

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи днес, че иска България да върне предоставени ѝ 38 млн. евро по одобрен жп проект, по който европейското финансиране е около 140 млн. евро. ОЛАФ настоява останалите 92 млн. евро от проекта да не бъдат предоставени на страната. Причината са нередности, установени по време на процедурата за възлагането на обществената поръчка и при изпълнението на проекта, предаде БНТ. 

Проектът е за модернизацията на жп линията между Костенец и Септември, част от жп линията между София и Пловдив, който отчасти е финансиран от Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда. ОЛАФ призовава Агенцията да проследи и изпълни препоръките ѝ и за връщането на средствата и спирането на останалата част от тях.

Разследването на ОЛАФ е извършено заедно с Европейската прокуратура, която на 11 август съобщи, че разследва възможни криминални престъпления и злоупотреба със средства на Европейския съюз и пране на пари в България по този и още един железопътен проект на стойност допълнителни 111 милиона евро.

Вторият проект е за модернизацията на жп участъка между Оризово и Михайлово – част от рехабилитацията на жп инфраструктурата между Пловдив и Бургас. Финансирането от 111 милиона евро е от Кохезионния фонд и оперативните програми „Транспорт“ и „Транспортна инфраструктура“.

Бенефициент и по двата проекта е Национална компания „Железопътна инфраструктура“, а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

Според Европейската прокуратура разследването, което продължава, е разкрило факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 2,5 млн. евро (5 милиона лева) от криминално проявени лица.

Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала каза днес: „Заедно с Европрокуратурата предотвратихме неправомерното харчене на над 92 милиона евро и препоръчахме възстановяването на над 38 милиона евро, пари, които принадлежат на европейските данъкоплатци. Това разследване е пример за това как сътрудничеството между ОЛАФ и Европейската прокуратура би могло да осигури най-добрата защита на финансовите интереси на ЕС.“