Недостигът на ориз вдига цените по целия свят, а ситуацията може дори да се влоши

С края на жътвата котировките на зърното на световните борсови пазари поемат във възходяща посока, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

През тази седмица цената ФОБ (FOB – Free On Board – на границата на страната износител – бел. Това предаде БТА.

Цените на ориза, отглеждан в Кения, скочиха преди известно време поради по-високите цени на торовете и дългогодишната суша в Африканския рог, която намали производството. Евтиният ориз, внесен от Индия, беше запълнил празнината, изхранвайки много от стотиците хиляди жители на бедния квартал Кибера в Найроби, които преживяват с по-малко от 2 долара на ден. Но това бързо се променя, пише Асошиейтед прес.

Цената на торба с ориз от 25 килограма се е повишила с около една пета от юни насам, покачвайки се от еквивалента на около 14 долара до 18 долара. Търговците на едро все още не са получили нови запаси, тъй като Индия, най-големият износител на ориз в света, заяви миналия месец, че ще забрани някои доставки.

Усилието на най-гъсто населената нация в света по този начин да контролира вътрешните цени преди ключова изборна година е оставило зейнала празнина от около 9,5 милиона метрични тона (10,4 тона) ориз, от който хората по света се нуждаят, приблизително една пета от световния износ.

Световната продоволствена сигурност вече е застрашена, след като Русия спря споразумението, позволяващо на Украйна да изнася пшеница, а метеорологичният феномен Ел Ниньо възпрепятства производството на ориз. Сега цените на ориза се покачват, излагайки на риск най-уязвимите хора в някои от най-бедните нации. Експортните цени на ориза от Виетнам например достигнаха 15-годишен връх.

Светът е в „повратна точка“, каза Бо Дамен, служител по природните ресурси към Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), базиран в Банкок.

Дори преди ограниченията на Индия, страните вече трескаво купуваха ориз в очакване на недостиг по-късно, когато Ел Ниньо удари, създавайки криза в предлагането и скок на цените.

Това, което може да влоши ситуацията, е ако забраната на Индия за износ на ориз създаде ефект на доминото, като други страни последват примера. Обединените арабски емирства вече спряха износа на ориз, за да поддържат вътрешните си запаси. Друга заплаха е, ако екстремното време увреди оризовите култури в други страни.