Has ut dicant fuisset percipit. At usu iusto iisque mandamus, simul persius complectitur at sit

КНСБ: 10% от работещите българи са под линията на бедност

10% от работещите българи са под линията на бедност, която е 504 лева. Предложението на МС за 2024 г. е 526 лв., което е около 4% – само с 22 лева увеличение. Ние не може да подкрепим подобна позиция заради високата инфлация. Това заяви Петър Мишев от КНСБ, пред Нова телевизия.

По думите му методът, който определя линията на бедност, е добър, но той взима много данни, които са назад във времето. Синдикатите предлагат да има корекции – да се използва индексът за малката потребителска кошница и така линията за бедност да бъде около 600 лева.

Според икономиста Преслав Райков държавата трябва да престане с тези непазарни намеси. Нужно е реформиране на администрацията, на неработещите системи, препоръча той. „Просперитет се постига с по-ефективна работа. В много от държавните системи не виждаме желание за реформа и не на последно място – с изтегляне на помощта от държавата”, каза Райков.

Той обясни, че планираното законодателство за увеличение на минималната работна заплата с процент от средната брутна заплата за страната ще създаде зони и сектори, в които работниците ще загубят мотивацията си да дават най-доброто от себе си.

„Ние сме в плен на демографската ситуация. Българската икономика работи с 3 млн. души активен капацитет – това е средно голям квартал на голям град. Само новите бизнесмодели, експортът ще сработят, за да развиват благосъстоянието”, допълни Райков.