КНСБ: Премахването на регулираните цени за битовите потребители ще създаде тежки социални проблеми

Предвиденото премахване на регулираните цени за битовите потребители до края на 2025 година ще създаде тежки социални проблеми. Това предупреждават от КНСБ в становище, изпратено до премиера Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев.

Либерализацията на пазара на електроенергия за населението е заложено в проекта за промени в Закона за енергетиката, който в края на юли беше публикуван за обществено обсъждане. От синдиката критикуват и предложенията в него за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

В становището на КНСБ се посочва, че в рамките на две години битовите потребители няма да могат да се адаптират към новите условия и към излизането си на свободния пазар. Синдикалистите подчертават, че с проекта за промени в закона за енергетиката се въвеждат нови, по-тежки условия за работа на въглищните централи и има опасност те да преустановят работа още преди 2030 година. От КНСБ настояват да се регламентира кой фонд и как, с енергия закупена откъде – дали на свободен пазар, или от местен източник с ниска цена, например АЕЦ „Козлодуй“, ще компенсира конкретно енергийно бедните домакинства. 

От синдиката предлагат да се прилагат отстъпки от сметката според доходното им състояние за основно жилище само за определено адекватно количество енергия в отоплителен сезон, и друго количество в преходните сезони, както и да се разработи стратегия или програма за намаляване на енергийната бедност в страната. В становището се обръща внимание и на това, че не става ясно кога точно е предвидено НЕК да загуби функцията на обществен доставчик и поставя въпроса за гарантирането на достъпни цени за домакинствата у нас.