Хиляди в Колумбия протестират срещу 50-процентно поскъпване на бензина

Хиляди хора излязоха с автомобилите и мотоциклетите си по улиците на големите колумбийски градове, за да протестират срещу рязкото увеличение в цените на горивата, предаде Асошиейтед прес.

Според протестиращите ежемесечното скокообразно повишаване на цената на бензина от първото ляво правителство в историята на Колумбия прави трудно за малките фирми да продължат да работят нормално и може да доведе до поскъпване и на хранителните стоки.

Но правителството на президента Густаво Петро заяви, че субсидиите за цената на бензина възлизат на около 11 милиарда долара на година. Затова според управляващите дотациите трябва да бъдат премахнати, за да може държавата да покрие дълговете си към националната петролна компания „Екопетрол“, която произвежда по-голямата част от горивата в Колумбия, и за да се освободят повече средства за социални програми.

Протестите бяха организирани в обстановка на растящо недоволство от управлението на Петро само година, след като той встъпи в длъжност с обещание да намали бедността и да сключи мир и с последните останали въоръжени бунтовнически групировки.

Правителството му засега не успява да спре насилието в по-отдалечените райони на Колумбия и да накара икономиката да расте с по-бързи темпове – прогнозният ѝ растеж за тази година от Международния валутен фонд е само 1 процент.

Финансовото министерство заяви, че желанието му е до края на годината цената да достигне 4000 песо (0,97 долара) за литър, което е колкото в момента струва литър бензин в САЩ, но с уговорката, че в Щатите федералната минимална заплата е над четири пъти по-висока от тази в Колумбия, където тя е 280 долара.