Зърно

Украйна: Очакваме Турция да отхвърли руското предложение за зърнена сделка

Министерството на външните работи на Украйна публикува изявление, в което се коментира информацията за опити на Русия да урегулира износа на зърно през Черно море без подновяването на износа на украинско зърно от украински пристанища, предаде Укринформ.

„След като се изтегли от черноморската зърнена инициатива, Руската федерация започна систематично да унищожава инфраструктурата на украинските пристанища и складовете за зърно с ракетни удари. Подобни действия целят да направят невъзможен по-нататъшния износ по море на украинско зърно, да се ограничи предлагането на световните пазари и да се повишат цените в тяхна полза. В същото време, в грубо нарушение на международното право, руската армия продължава да пречи на свободното плаване в Черно море“, се казва в изявлението.

Като един от гарантите на световната продоволствена сигурност, Украйна е заинтересована от възстановяването на черноморската зърнена инициатива, за да продължи да изнася украински селскостопански продукти към чужди пазари, по-специално в Африка и Азия, подчертава украинското ведомство и отбелязва, че дипломати работят активно и по откриването на алтернативни маршрути.

„Черно море трябва да остане отворено за свободна и безопасна търговия“, заявява още украинското външно министерство.

„В този контекст очакваме, че Турция, която многократно е потвърждавала неприкосновената си позиция по отношение на запазването и стриктното спазване на нормите на международното право, както и другите заинтересовани страни, ще използват авторитета си, за да предотвратят опитите на Русия отново да наруши международните си задължения и да шантажира света с нови хранителни кризи“, пише още в украинското изявление.