пари

Гърция поиска 5 млрд. евро допълнително финансиране от Фонда за възстановяване

Гърция внесе предложение за преразглеждане на Националния план за възстановяване и устойчивост „Гърция 2.0″ в ЕК, в което се представя нов пакет от инвестиции по програмата RERowerEU на стойност 795 млн. евро и искане за допълнителни 5 млрд. евро, които да бъдат добавени към програмата за заеми от Фонда за възстановяване, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

С одобрението на ревизирания план средствата от Фонда за възстановяване за Гърция ще се увеличат с 5,8 млрд. евро, с което общият бюджет на Националния план за възстановяване и устойчивост ще достигне 36 млрд. евро.

Европейското финансиране по програмата REPowerEU ще бъде насочено към инвестиране в енергийната ефективност на домакинствата, предприятията и публичния сектор, както и системите за съхранение на енергия от възобновяеми източници, предаде БТА. 

Чрез програмата ще се проправи път за производство на биометан и зелен водород, както и за технологии за улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Искането за допълнително средства в размер на 5 млрд. евро, насочени към частната икономика, е в отговор на голямото търсене на програмата за заеми на Фонда за възстановяване, в която вече са внесени 500 инвестиционни проекта на обща стойност 18,1 млрд. евро. 60 процента от проектите са предложения от малки предприятия, като по този начин се разширяват възможностите и обхвата на инвестиционното финансиран.

В ревизирания план на „Гърция 2.0“ акцентът е поставен върху превенцията на природните бедствия.