Премиерът Денков: Работата по Бюджет 2024 е започнала

Работата по Бюджет 2024 е започнала, стана ясно от думите на премиерът акад. Николай Денков по време на вчерашния блицконтрол.

Той посочи пред депутатите, че правителството ще внесе предложение на бюджет, а във финалния вариант на това как ще изглежда политиката по доходите ще участва както кабинета, така и народните представители.

“Това е общо действие и се надявам да не попаднем в капана на предизборните борби”, каза Денков.

Решението за увеличението на минималната работна заплата ще бъде част от бюджетната процедура и ще бъде внесено с бюджета, каза още той.

Денков посочи, че предложението е за 16% увеличение, но подлежи на дискусия.

Цената на тока за бита няма да се увеличи от 1 януари 2024 г. при въвеждане на либерализацията на пазара на едро, заложена в промените на Закона за енергетиката – това заяви премиерът Николай Денков по време на парламентарния блиц контрол в отговор на въпрос от Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

С измененията се предвижда отпадане на НЕК като обществен доставчик и отпадане на задължението КЕВР да определя квоти за производство на ток за бита от страна на държавните електроцентрали.

„Това, което все още не е добре представено на обществото, че дори да се приеме в този си вид Закона за енергетиката, ще има цени на тока за бита, които ще бъдат близки или дори същите, които има в момента на регулирания пазар.“

От ГЕРБ-СДС заявиха, че нямат да подкрепят законови поправки, които ще водят до повишение цената на тока за бита.

Денков каза, че ще се вземат предвид всички препоръки за усъвършенстване на предложените промени в закона:

„Ще се използват механизми за битовите потребители, подобни като тези за подкрепа на бизнеса, когато имаше високи цени на тока след началото на войната в Украйна. С енергийния и с финансовия министри обсъдихме тези механизми, които могат да се приложат. Призовал съм двамата министри да се срещнат с парламентарните енергийни експерти, за да може законът да придобие дълбочина и да се знае, че потребителите ще бъдат защитени и не искаме да създаваме проблеми. Оказва се, че тези цели могат да се постигнат, ако се използват креативни механизми за определяне на цените и по методика, която КЕВР може да използва“, посочи премиерът.