газ тръби

„Политико“: Сделката между България и Турция отваря вратата за руски газ към ЕС

Споразумението може да доведе до по-голям внос на руския природен газ в ЕС и също така поражда опасения в Европейската комисия относно конкуренцията

Газовата сделка между Турция и България буди опасения, че тя може да позволи на ЕС да внася още руски газ точно когато блокът се опитва да прекрати този внос, пише „Политико“. 

Според западното издание Европейската комисия наблюдава зорко споразумението, за да се увери, че то не нарушава правилата на ЕС за конкуренцията. От ЕК са заявили, че следят въпроса „много внимателно и че в случай на индикации за несъответствие, включително за възможно нарушение на антитръстовите правила на ЕС, ЕК няма да се поколебае да предприеме подходящи действия“.

Сделката, подписана през януари, междувременно почна да се превръща в политически проблем за България. Тя беше одобрена от служебното правителство на страната, което заяви, че е загрижено за сигурността на доставките, след като Русия спря износа за България миналата година. Сегашният кабинет твърди обаче, че сделката не е трябвало да бъде подписвана заради неизгодните за страната клаузи и започна официално разследване. Засега обаче споразумението е в сила.

Съгласно условията му, които не са оповестени публично, но до които „Политико“ е получил достъп, „Булгаргаз“ може да внася 1,85 млрд. куб. м газ годишно през границата на връзката Странджа-Малкочлар с Турция.

Това е около 60% от годишното потребление на България. „Булгаргаз“ ще трябва да плати такса за обслужване в размер на 2 млрд. евро на турската газова компания „Боташ“ за период от 13 години, независимо дали ще използва този капацитет.

Сделката също така дава на „Боташ“ достъп до българските газопроводи, за да продава газ на потребителите в България, както и в съседни държави като Румъния, като плаща на „Булгаргаз“ около 138 млн. евро транзитни такси.

Сделката не нарушава правото на ЕС: Брюксел твърди, че правата за пренос на газ през газопреносната инфраструктура трябва да бъдат предмет на конкурентна тръжна процедура, ако те пресичат границите на ЕС, но това не се отнася за споразумения с трети страни като Турция. Въпреки това то предизвиква опасения, че облагодетелства българските и турските компании за сметка на конкурентите.

Според Мартин Владимиров, експерт от Центъра за изследване на демокрацията в София, договорът може да „наруши конкурентното право на ЕС“, тъй като дава изключителни права на двете фирми да търгуват с газ през граничния пункт.

През януари Европейската федерация на енергийните търговци (ЕФЕТ) предупреди в отворено писмо за липсата на прозрачност в споразумението и заяви, че „дискриминационният достъп до преносен капацитет рискува да възпрепятства конкуренцията на българския пазар на едро“.