дистанционна работа

КНСБ подкрепя промените в Кодекса на труда, свързани с работата онлайн

КНСБ подкрепя промените в Кодекса на труда, свързани с работата онлайн, става известно от становище, публикувано на сайта на синдиката, съобщи БТА.

Промените са определи като навременни, необходими и целят по-голяма гъвкавост и сигурност при работата от разстояние, включително по отношение на организацията на здравословните и безопасните условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време.

От КНСБ подчертават, че за първи път се уреждат някои нови права за работещите от разстояние като „право на изключване“, т.е. правото на работника или служителя да не осъществява електронна комуникация с работодателя по време на регламентираните почивки.

От КНСБ подкрепят и промяната на термина „работно място при работа от разстояние“. Така ще има помещение в дома, което технически да бъде осигурено и обезопасено и в това помещение работодателят или инспекцията по труда при необходимост да могат да извършват проверки. Така отпада неяснотата, ако в дома, докато работим от разстояние, се случи злополука, дали тя ще бъде трудова или битова и вече ще може да се установява наличие на трудови злополука при работа от разстояние.

От КНСБ уточняват още, че публикуваните промени относно работата от разстояние са били предмет на тристранно разглеждане от межуведомствена работна група с участието на всички национално представителни организации на работниците и работодателите, които са изразили своето съгласие с тях. От синдиката определят появилите се опасения, че промените ще направят работата от вкъщи невъзможна като абсурдни.

По-рано днес омбусманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова във връзка с готвените промени. Според Ковачева част от текстовете трябва да бъдат преосмислени, защото се възлагат допълнителни, неприсъщи задължения на работниците и служителите, които ще извършват работа от разстояние.