Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян: Вдигането на минималната заплата допълнително ще помпа инфлацията

„Най-добре се бори инфлацията с производството на стоки и услуги, които някой ще купи. Стоките и услугите, които предлагаме не са пораснали с 19%. Тези пари за съжаление допълнително ще помпат инфлацията или ще пречат на по-бързото изпадане, ако има такава тенденция. Това ще ни отдалечава от еврозоната, други стратегически цели на България може да бъдат затруднени“.

Това коментира пред bTV банкерът Левон Хампарцумян по повод увеличението на минималната работна заплата. Очаква се от 1 януари тя да стане 933 лева.

„Такова увеличение трябва да се прави грамотно и постепенно, така че да има минимално отрицателно влияние върху развитието на икономиката. Парите, които държавата дава като минимална работна заплата, са резултат от усилията, труда и успеха на икономически активната част от населението“, обясни още той.

Той посочи, че голямото неравенство между доходите на хората у нас не бива да се бори с административно увеличаване на минималната работна заплата.

„Бизнесът е прагматичен. Извън София бизнесът, който няма да може да плаща минималната работна заплата, ще започне да назначава на половин работен ден“, обясни той.

„Проблемът е малко по-различен от гледна точка на това, което е записано в поне три международни правни документа, към които България е страна – Директивата на Европейския парламент, която е свързана с ефективни минимални работни заплати, с Конвенция 131 на Международната организация на труда – в която се залагат икономически и социални измерения на минималната работна заплата, и с Европейската социална карта, която говори за справедливи минимални работни заплати“, посочи бившият министър на труда и социалната политика Хасан Адемов.

„Минималната работна заплата трябва да покрива основни жизнени потребности“, посочи още той.

Левон Хампарцумян съобщи, че безплатни банкови сметки ще има. Според него обаче логистиката ще бъде доста по-сложна.