борса акции

Цените на цветните метали падат, само на алумния растат

Цените на медта се понижиха днес, след като валутата Китай -най-големият потребител на метали се срина, както и заради спада на новите поръчки към германските фабрики, предаде Ройтерс.

Котировките медта на Лондонската борса за метали (LME) се понижиха с 0,6 на сто до 8438 долара за метричен тон след като вчера отбелязаха ръст от 0,4 на сто.

Китайският юан достигна 10-месечно дъно спрямо набиращият сила в последните седмици долар, като това се случва на фона на изнесени вчера данни, че активността в китайския сектор на услугите са намира на най-ниско ниво от осем месеца.

„Също така тези фабрични поръчки от Германия бяха доста мрачни, което подчертава настоящите насрещни ветрове за пазара“, заяви Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Саксо Банк в Копенхаген.

Тази сутрин германската статистическа служба „Дестатис“ обяви, че поръчките към промишления сектор във Германия са се понижили с повече от очакваното през юли, спадайки с 11,7 на сто, докато анализаторите очакваха те да отчетат движение надолу от 4,0 на сто.

Алуминият на LME се повиши с 0,6 на сто до 2205 долара за метричен тон, докато цинкът загуби 0,3 на сто до 2465 долара за тон, оловото спадна с 0,1 на сто до 2230,50 долара, никелът поевтиня с 1,1 на сто до 20 810 долара, а калаят падна с 0,3 на сто до 26 365 долара на тон.