айфон

Компютърни експерти: Шпионски софтуер атакува айфоните

Компютърни специалисти към канадската правозащитна организация „Ситизън лаб“ (Citizen Lab) обявиха, че са открили шпионски софтуер, който „се възползва“ от наскоро установен технически недостатък в устройства, произвеждани от корпорацията „Епъл“ (Apple), предаде Ройтерс.

Уязвими са смартфоните „айФон“ (iPhone), които работят с версията 16.6 на мобилната операционна система ай Оу Ес (iOS) на компанията, посочва „Ситизън лаб“.

„Епъл“ съобщи, че нейните специалисти са обновили системата, след като техническият недостатък е открит. „Ситизън лаб“ призовава потребителите да инсталират актуализацията на своите устройства.

Експертите на организацията свързват шпионската компютърна програма с израелската компания НСО (NSO).

Атаката е била открита, когато специалисти от „Ситизън лаб“ анализирали устройство, създадено от „Епъл“, което използвал служител на правозащитна организация, базирана в САЩ. Оказало се, че апаратът е заразен с шпионския софтуер „Пегас“, създаден от израелската фирма НСО.

От 2021 г. тя е включена в „черен“ списък, изготвен от администрацията в САЩ, тъй като се смята, че нейната шпионска програма се е използвала за незаконно следене на правителствени представители и журналисти в различни страни, предаде БТА.