От 2024 година плащаме за боклука според броя на хората в имота

Предварителни сметки показват, че годишно сумата за семейство от четирима членове в средно голяма  община ще е около 300 лева

Такса смет да се изчислява по изхвърлените отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е в момента. След много години отлагане този адекватен подход най-после се въвежда и в България от 1 януари 2024 г.

Една от първите задачи на новите кметове и общински съвети след местните избори през октомври е да сметнат колко ще плащаме за боклука.

В противен случай ни чакат милиони евро санкции, ЕК вече заплаши със съд България, защото още не е въвела справедлив модел за такса смет. От Брюксел чакат обяснения до края на този месец какво предприема страната ни. Ако те не са достатъчно убедителни, ще заведе дело. Спечели ли го, ще плащаме милиони евро за всеки ден забавяне.

Вероятно глобата ще ни се размине, защото вече е изготвена методиката, по която ще се изчисляват сумите, които домакинствата ще плащат за почистването. Очаква се тя да бъде приета от Министерския съвет до края на този месец.

Според методиката общинарите могат да използват три подхода – да се продават на хората специални торби, да се плаща спрямо броя контейнери или да се изчисли сума по броя на живеещите в даден имот.

По неофициална информация повечето кметове имат намерение да използват броя на живеещите в едно жилище. В този случай сумата се определя, като разходите на общината се разделят на хората в населенoто място, а получената сума се умножи по бройката на обитателите на имота. За измерител може да се вземе и изразходваното количество вода. Приходите от такса смет трябва да покриват разходите за почистване. Изключение от този принцип се допуска само в случаи, когато може да бъде засегнат общественият интерес – тоест с новата методика таксата да се вдигне прекомерно.

Според параметрите на новата методика може да се направят приблизителни изчисления колко ще струва извозването на боклука. Например в средно голяма община с близо 138 000 жители и разходи за почистване за 10,5 млн. лева таксата ще е 76 лева на човек годишно. Така домакинство от четирима ще трябва да плати 304 лева.