сухо мляко

Симеон Караколев: Да се забрани и вносът на сухо мляко от Украйна

“ Ние искаме да се разшири забраната и от Украйна да не се внася не само зърно, но и сухо мляко, замразени малини и др“., каза по Нова тв Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите. Той даде пример, че цените на сухото мляко от Украйна са се увеличили 5 пъти, а никой не изкупува продукцията на българските животновъди.

Както „24 часа“ писа, икономическата комисия в парламента прие от 15 септември да падне забраната за внос на зърно от Украйна.

„Топката е в Министерството на земеделието. Българските фермери и преработвателната промишленост трябва да работят заедно. Има сериозен проблем при производителите на олио, преработвателите са в патова ситуация“, каза икономистът Владимир Сиркаров.

Темата изобщо не е политическа, каза Илия Проданов от асоциацията на зърнопроизводителите. Според него при преработвателите недостигът на суровина е минимален. Няма забрана за внос на олио, а това означава, че няма да има инфлация, каза той. Той припомни, че са обявили протестна готовност.

Според Симеон Караколев нашата продукция е по-скъпа, защото се подчинява на изискванията на ЕС, за разлика от Украйна и Македония.

Най-вероятно ще има натиск върху намаляване на цените, а не увеличаване, сочи международната конюнктура, каза Сиркаров.