„Лукойл“ пред премиера: Ще изпълним ангажимента си за преминаване към преработка на неруски петрол

„Лукойл Нефтохим Бургас“ ще изпълни ангажимента си за преминаване към преработка на неруски петрол. Това заявиха представители на компанията на среща при премиера акад. Николай Денков днес, съобщиха от Министерския съвет.

Обсъдени са разумните срокове за приключване на този преход преди изтичането на дерогацията, разрешена от Европейската комисия до края на 2024 г. Страните се съгласили да продължат диалога по този въпрос.

Повод за разговора на тази тема е предложението за предсрочно прекратяване на изключението от европейското петролно ембарго за Русия, внесено в парламента преди неговата лятна ваканция от народни представители от „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и ДПС.

Премиерът е поставил въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци, които „Лукойл“ дължи на държавния бюджет. Освен 10% корпоративен данък, по закон компанията трябва да плаща още 33% временна солидарна вноска.

Пред Денков представителите на „Лукойл“ потвърдили готовността си да изпълнят своето задължение в съответствие с изискванията на закона.