търговия

Великобритания и Турция разширяват споразумението си за свободна търговия

Обхватът на споразумението за свободна търговия между Турция и Великобритания ще бъде разширен, каза турският външен министър Хакан Фидан на съвместна пресконференция с британския си колега Джеймс Клевърли в Анкара вчера, предаде Анадолската агенция (АА). 

„На път сме да приключим подготовката си“, каза той, като добави, че целта е да се диверсифицира двустранната търговия, която възлиза на близо 20 милиарда долара през 2022 г. Настоящото търговско споразумение е от декември 2020 г.

Фидан каза още, че с британския му колега са обсъдили регионални и международни въпроси, включително войната в Украйна, възстановяването на Черноморската инициатива за зърно и конфликта в Сирия.

Турският  каза, че Турция, Ирак, Обединените арабски емирства и Катар са ангажирани в интензивни разговори относно проекта за път за развитие Турция-Ирак.

Той каза, че последните геополитически събития като пандемията от ковид-19, конфликтът между Русия и Украйна и конкуренцията между САЩ и Китай са направили новите търговски пътища все по-важни.

Припомняйки споразумението за икономическия коридор Индия-Близкия изток-Европа, подписано на срещата на върха на Г-20 в Делхи миналата седмица, Фидан каза, че „сред експертите има съмнения“ относно неговата рационалност и ефективност.

„Вижда се, че геостратегическите опасения играят значителна роля“, добави той.

„Има още един икономически коридор, който излиза на дневен ред на срещите на Г-20 и подкрепата за него беше потвърдена. Това е проектът „Път за развитие“, който ще започне от Персийския залив и ще премине през Ирак.

„В момента Турция е заета с този проект. По-специално Ирак, ОАЕ, Турция и Катар са ангажирани в интензивни разговори по този въпрос“, каза турският външен министър, цитиран от БТА.

Той също каза, че на срещата си с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е съгласил, че официалните документи по проекта трябва да бъдат завършени в следващите няколко месеца.

„Съобщихме за това предварително обсъждане и на иракските власти“, каза Фидан.