Писатели съдят „Мета“ заради програма за изкуствен интелект

Писатели, сред които и носителят на наградата „Пулицър“ Майкъл Шейбон, заведоха дело срещу компанията „Мета платформс“ („Meta Platforms“) във федералния съд на Сан Франциско заради софтуера й за изкуствен интелект Llama, предаде Ройтерс.

Авторите обвиняват технологичния гигант, че е злоупотребил с техни произведения, за да обучи програмата.

Майкъл Шейбон, драматургът Дейвид Хенри Хуанг, носител на награда „Тони“, и авторите Матю Клам, Рейчъл Луиз Снайдър и Айлет Уолдман твърдят, че „Meта“ е обучила Llama да отговаря на текстови искания от хора с набор от данни, които включват пиратски версии на техните текстове.

Същите писатели са внесли подобно предложение за колективен иск миналия петък срещу „Оупън ЕйАй“, чието дело е програмата „ЧатДжиПиТи“.

Те смятат, че в случая с „ЧатДжиПиТи“ произведения като книги и пиеси са особено ценни за езиковото обучението на изкуствения интелект.

Говорител на „Мета“ отказа да коментира новия съдебен иск. Адвокат на писателите също не отговори на запитване от Ройтерс за коментар.

Дело за нарушаване на авторските права срещу „Мета“ и „Оупън ЕйАй“ през месец юли заведе и друга група творци, сред които и комедийната актриса Сара Силвърман.

„Мета“ публикува списък на източниците за данни, използвани за обучението на първия си модел Llama, който беше представен през февруари. Компанията обаче не разкрива тези за последната си версия – Llama 2.

Програмата е първият подобен езиков модел на „Мета“ публично достъпен за търговска употреба. Тя е безплатна за използване от компании с по-малко от 700 милиона активни потребители месечно.

Llama 2 заплашвайки да наруши първоначалната доминация на играчи като „Оупън ЕйАй“ и „Гугъл“, които събират значителни суми за използването на техните програми за изкуствен интелект, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.