Иванка Шалапатова

Иванка Шалапатова: Еднократната помощ е отпусната на семействата на 175 879 деца

Еднократната помощ за ученици вече е отпусната на семействата на 175 879 деца. Кандидатстването за тези средства продължава до 15 октомври. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на откриването на новата учебна година в столичното 75-о основно училище „Тодор Каблешков“, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

Размерът на еднократната помощ за ученици в първи, втори, трети, четвърти и осми клас за учебната 2023/2024 г. е 300 лв. Сумата се отпуска на две равни части от по 150 лв. Агенцията за социално подпомагане изплаща първата половина от средствата до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускането ѝ. Втората част се изплаща след започване на втория срок, ако детето продължава да учи, посочват от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Шалапатова подчерта, че развитието на всяко едно дете е изключително важно за МТСП. Приоритет е да сме до родителите, така че пътят на техните деца в света на знанието да бъде подкрепен, а първият учебен ден да бъде още по-светъл, подчерта тя.

Министърът пожела на учениците и учителите успешна учебна година, първият училищен звънец да постави началото на стремеж към нови знания, нови приятелства и положителни емоции. „Училището е вашето второ семейство и пространството, в което ще научите най-важните уроци във вашия живот. Министър Иванка Шалапатова пожела успешна учебна година на децата и техните преподаватели.

Над 702 хил. ученици от първи до 12-и клас ще влязат днес в класните стаи в 2349 училища в страната. Малко над 57 хил. от тях ще прекрачат училищния праг за пръв път.