крипто

„Дойче банк“ за първи път ще съхранява криптоактиви

„Дойче банк“ (Deutsche Bank) сключи партньорство с швейцарската криптокомпания „Таурус“ (Taurus) за съхраняване на криптоактиви и токени на институционални клиенти, предаде Ройтерс.

Партньорството означава, че за пръв път „Дойче банк“ ще може да борави с ограничени количества криптовалути за своите клиенти, както и токенизирни версии на традиционни финансови активи, заяви говорител на банката, но допълни, че търговията с криптоактиви засега не влиза в плановете й, макар и да го афишира като желание още по време на Световния икономически форум през 2020 г.

Криптопазарите все още не са се възстановили от серията шумни фалити през миналата година, нанесли големи загуби на инвеститорите, което накара регулаторните органи по света да се активизират. В същото време все повече традиционни финансови институции говорят за възможността блокчейнът – технологията зад криптовалутите, да се ползва и при традиционните финансови активи.

Немалко банки, като например „Стандарт чартърд“ (Standard Chartered), „Би Ен Уай Мелън“ (BNY Mellon) и „Сосиете женерал“ (Societe Generale) вече предлагат услуги по съхранението на криптоактиви.

„Дигиталните активи се окачва съвсем скоро да струват трилиони долари и стават все по-привлекателни за инвеститори и корпорации“, казва Пол Мали, директор за ценните книжа в „Дойче банк“. „Фокусът ни не е върху криптовалутите, а върху цялостната помощ за нашите клиенти в екосистемата на дигиталните активи“.

Към момента криптопазарът се оценява на около 1,1 трилиона долара, или доста под пиковите 3 трилиона долара, достигнати през ноември 2021 г., по данни на „КойнГеко“ (CoinGecko).