диамант

Учени откриха как да превръщат човешки останки в диаманти

Възможно е да превърнете тленните си останки в блестящ диамант, съобщава IFLScience.

Диамантите се състоят от чист въглерод, който е подреден в кристал. Повечето от тях са се образували преди 3 милиарда години, дълбоко под повърхността на Земята, при интензивна топлина и високо налягане. Израстването в тези екстремни условия придава на диаманта силно свързана атомна структура, което го прави най-здравото вещество в света.

Възможно е да се произведат диаманти в лаборатория с помощта на машина, която имитира естествените процеси, създаващи диаманти, намиращи се в природата. Разработена за първи път през 50-те години на миналия век, тази техника е известна като обработка при високо налягане и висока температура (HPHT). Обикновено тя включва нагряване на изходните въглеродни материали до над 2300°C.

Около 18,5% от човешката телесна маса се състои от въглерод, а кремираните ни останки обикновено дават между 2,5 и 8,5 милиграма въглерод. Тъй като за направата на изкуствен диамант е необходим само 1 милиграм въглерод, това е повече от достатъчен материал за работа, обясняват учени, пише Вести.бг. 

Въглеродът в кремираните кости съществува под формата на карбонат – сол, състояща се от един въглероден и три кислородни атома. Първо се използват газове за отделяне на някои от примесите в карбонатите, след което карбонатът се превръща в чист въглерод с помощта на изключително високи температури и среда с ниско съдържание на кислород. Полученият въглерод се добавя към малко диамантено семе, след което се подлага на подобен HPHT процес, като всеки синтетичен диамант.

Лабораториите обаче ще добавят доста голямо количество „генеричен“ въглерод, който не е получен от кремираните останки. Това е така, защото пепелта съдържа примеси, които могат да повлияят на цвета и чистотата на диаманта. Всъщност така нареченият „личен въглерод“ от кремираните човешки останки ще съставлява само около 10 до 15% от общия въглерод в крайния продукт.

Съществува широк кръг от компании, които ще позволят на хората да превърнат кремираните останки в диамант. Цените зависят от качеството, но според Института по кремация един диамант обикновено варира от 750 до 20 000 долара.