Петър Джугански

Петър Джугански: Основният проблем на трудовия пазар в България е липсата на достатъчно добре подготвени кадри

Срещаме ви с Петър Джугански. На 33 години, родом от град Самоков, женен с едно дете. Работи в сферата на човешките ресурси от 10 години. Занимавал се е с почти всичко – от привличането и наемането на хора, тяхното развитие, администрация, създаване на екипи от нулата, изграждане на работодателска марка и какво ли още не.

Защо IT секторът е предпочитано място за равитие на младите хора? Какви са причините и далли те се променят във времето?

IT секторът е привлекателен за всички, не само заради по-високите възнаграждения, а също така заради свободата и огромните възможности за развитие които дава. Отношението към служителите, грижата за тяхното развитие и благоденствие в технологичните компании доста често е пример за най-добрите практики по отношение на служителското преживяване. Причините човек да избере да се развива в тази сфера може да са различни и да се променят през годините, но това което винаги ще бъде константа за възможностите да работиш над продукти и услуги, които могат да се ползват от милиони хора по цял свят. Това е нещо, което в почти всички други бизнеси е невъзможно или много трудно постижимо.

Какви са основните проблеми на трудовия пазар у нас и в Европа през призмата на HR-а?

Основният проблем на трудовия пазар в България е липсата на достатъчно добре подготвени кадри. Този проблем в следващите години само ще се изостря все повече. Не съм чул за сектор, в който да няма недостиг на кадри и работодателите да не се оплакват от липсата на добри служители за техните бизнеси. Доста често този плач може да бъде с „крокодилски сълзи“ и липсата на подходящи кадри да се дължи на липсата на адекватно възнаграждение, но въпреки това няма как да не погледнем към демографията на страната. Ще установим, че населението ни застарява със сериозни темпове и всяка година много по-малко хора стъпват на пазара на труда, отколкото тези които го напускат по една или друга причина.

Защо все още няма стабилна връзка между образованието и нуждите на пазара на труда, въпреки политиките, които правителствата през последните година успяха да реализират, подпомагайки специалностите, към които няма интерес, но и няма достатъчен брой специалисти?

Въпреки, че имаше опити на правителствата през последните години да направят някаква връзка между нуждите на пазара на труда и университетите, всички тези опити и мерки са “работа на парче“. Докато не бъде изготвена и приета генерална стратегия за развитието икономиката на страната и това не се обвърже със специалностите в университетите, реална промяна няма да настъпи. Нужно е да бъдат закривани университети и специалности, други да бъдат откривани и насърчавани, но това са все непопулярни действия за властта и никой политик не иска да си жертва доброто име.

Много българи емигрираха през последните държави заради невъзможността да се рализират у нас. Дали пазарът се промени и тези хора могат ли да се върнат в България или това е мираж?

През последните години има една вълна на завръщащи се българи. Този позитивен тренд може да се надяваме да остане и през следващите години, като това би се отразило особено благоприятно на трудовия пазар в България. Няма как да имаме силна икономика, без да имаме хора които да произвеждат стоки и услуги, които да носят висока добавена стойност.

Организатор сте на Swift People Conference 2023, няколко думи за събитието.

Живеем в много динамични времена. Скачаме от криза в криза, икономическата обстановка е постоянно променяща се и планирането на бъдещето на всяка една организация е трудно. Това обаче, което трябва да остане константа в тези времена е грижата за хората. Защото хората са тези, които могат да издигнат една организация напред.

Тук идва и огромната роля на хората, занимаващи се с управлението на хора – били те собственици на бизнес, мениджъри или HR-и. Имаме нужда не просто да бъдем адаптивни, а да се издигнем на едно следващо ниво, за да бъдем адекватни спрямо предизвикателствата на днешния ден. Затова реших да организирам тази конференция, като събрах едни от най-страхотните лектори в България, които ще дадат от своите знания на останалите, така че да могат да се справят още по-добре с работата си и да помагат на хората с които работят по-най-добрия начин.

Какви трябва да бъдат приоритетите на младите, които са на прага на пазара на труда и за какво трябва да внимават?

Приоритет номер едно за младите трябва да бъде това да се стремят да научават постоянно нови неща и да надграждат професионалните си умения. Вярвам, че бавно, но сигурно стигаме времето, в което добрите специалисти биват добре заплатени, така че първи приоритет трябва да бъде израстването ни като професионалисти и личности.