Тодор Тагарев

Тодор Тагарев: Бюджетът за отбрана ще е над 2% от БВП

Следващата година финансирането за отбрана ще е не по-малко от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който днес участва в тържественото честване на 100-годишнината на МБАЛ – Сливен към Военномедицинската академия (ВМА) и в откриването на реновираната сграда на инфекциозното отделение, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг припомни преди дни решението от срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, според което 2% от БВП за военни разходи е „минимумът“.

Мащабна война се води съвсем близо до нашите граници. Правителствата в региона заделят значителни ресурси за развитие на отбранителните способности. Това прави и България. Това прави и българското правителство. И следващата година финансирането за отбрана ще е не по-малко от 2% от БВП. Разходи, които не сме виждали в последните 20 години. Затова имаме възможност да инвестираме както в отбранителни способности, така и в тяхното медицинско осигуряване и, в частност, в болницата в Сливен, коментира Тагарев и добави, че МО ще продължава да инвестира в развитието на болничните заведения от системата на ВМА.

Болницата осигурява преди всичко Българската армия и формированията в региона, както и нашите съюзници, които са тук, за да гарантират по-високата ни сигурност. Болницата е много важен актив и за гражданите на Сливен и региона, каза министърът.

„Процесите на реновация в МБАЛ – Сливен ще продължат и в следващите две години“, заяви генерал-майор Мутафчийски. Той поздрави началника на МБАЛ – Сливен полк. д-р Илиян Комитов за изградения колектив в болницата и изказа уважение към свършеното от тях по време на пандемията от COVID-19. Мутафчийски заяви, че МБАЛ – Сливен има своето място на здравната карта в региона и днес, за разлика от преди години, никой не може да оспори смисъла от нейното съществуване.

„От създаването си досега болницата е важна част от военномедицинското осигуряване в Югоизточна България с принос и в гражданското здравеопазване. Увеличават се отговорностите по медицинско осигуряване на многонационалната бойна група и военните формирования от Българската армия, разположени в зоната на отговорност на МБАЛ-Сливен към ВМА“, посочи в изказването си нейният началник полк. Илиян Комитов. Той каза, че всички постигнати добри резултати в работата не биха били възможни без най-важното – човешкият капитал, и изказа уважението си към целия личен състав на болницата и медицинските пунктове във военните формирования за демонстрирания стремеж и отговорно отношение при изпълнение на поставените задачи и служебни задължения. Полковник Комитов благодари на медиците за тяхната отдаденост, човешко отношение, емпатия, професионализъм и компетентост и им пожела здраве, късмет, вяра в собствените възможности и кураж за преодоляване на предизвикателствата.

Министърът на отбраната, началникът на ВМА и началникът на МБАЛ – Сливен откриха реновираната сграда на отделението по Инфекциозни болести в болницата, която е част от структурата на ВМА. Сградата на отделението по инфекциозни болести е построена през 1977 г., обновяването ѝ започва през октомври 2020 година. Тя е обновена според най-съвременните стандарти за работа в инфекциозна среда с нулеви вредни емисии за въздух и вода и осигурява максимален комфорт и биологична сигурност за пациенти и персонал, посочват още от МО.