Парламент

Депутати в енергийната комисия спориха, кой е по-виновен за териториалните планове

Във взаимни обвинения кой е виновен за създалото се положение с териториалните планове за справедлив преход – служебното правителство или сегашното, мина извънредното заседание на енергийната комисия, свикано по настояване на група депутати от БСП и „Възраждане“.

Те настояваха да се разбере какво е направило правителството за да изпълни решението на Народното събрание от 12 януари 2023 г. за задължаване на Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика и за одобряване на териториалните планове за справедлив преход само след съгласуване със социалните партньори.

Комисията прие решение, според което задължава кабинета да отчете какво е свършил по януарското решение на парламента. В продължилото едва трийсетина минути заседание депутатите от ПП-ДБ и от ГЕРБ изтъкваха предимно факта, че служебното правителство не е водило никакви преговори с Брюксел.

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски припомни, че служебният министър на енергетиката Росен Христов също беше викан пред комисията и от изказването му всички разбрали, че той е искрено учуден, че трябва да води преговори с Европейската комисия. „Нито той, нито тогавашният вицепремиер Атанас Пеканов си мръднаха пръста да водят преговори по плана, нито да представят териториалните планове на социалните партньори“, изтъкна Рибарски.

„Това, което вие искате сега – поредното отлагане, каквито имаше много, не решава главния проблем“, каза той на вносителите.

Драгомир Стойнев от БСП му отговори, че е било редно сегашният енергиен министър Румен Радев да дойде на комисията. „Може пък той да е водил някакви пълноценни преговори и да ни разкаже“, каза Стойнев.