сигнал

11 фирми са заявили интерес за инвестиции в Стара Загора по плана за справедлив преход

11 фирми са заявили интерес за инвестиции в Стара Загора в териториалния план за справедлив преход, изпратен в Европейската комисия.

По-рано през деня Министерският съвет публикува текстовете на трите плана – заедно с тези на Кюстендил и Перник, които трябва да бъдат прецизирани в преговорите с Брюксел до края на ноември и одобрени от страните – членки до края на годината. 

В плана за справедлив въглероден преход на Стара Загора има посочени компаниите, заявили интерес за инвестиции – запазване или създаване на нови работни места. Те са изведени в таблица с разбивки по конкретните предложения, които са за 1,7 млрд. лева и са свързани с 4358 работни места.

Сред фирмите са НЕК, „Мини Марица Изток“, „Контур Глобал“, „Металик“ АД, SMART ENERGY GROUP, Nedshroeff (Част от Koninklijke Nedschroef Holding B.V, бел.ред. – запазен е правописът от таблицата), Monbat, European Energy A/S, Кроношпан България ЕООД, Rezolv Energy и Galabovo Solar. 

Това съвпада със сумата, изнесена от ГЕРБ на пресконференция миналата седмица, след която кабинетът внесе уточнение, че е станало „недоразумение“.

За Кюстендил: „За да се справи с някои от предизвикателствата на прехода, област Кюстендил е подписала меморандум за партньорство с Националната компания „Индустриални зони“, който предвижда създаването на индустриални паркове, които да предоставят подходяща среда за инвеститори в МСП“, пише в териториалния план.

Според него за достъпни в областта могат да се смятат икономически дейности в предприятия за преработка на храни (пресни плодове и зеленчуци, консервирани храни и др.), текстилна промишленост, инсталации за биогаз (биометан), производство на обувки, спортно оборудване и други дейности. Област Кюстендил разполага и със значителен потенциал за възобновяема енергия.

За партньорство и изграждане на индустриална зона има споразумение и област Перник.

„Над 60 % от работната сила в област Перник е с висше, средно и средно професионално образование, което предоставя възможности за пренасочване на заетостта от ниските и средните към средните и средно високите технологии, както и в сектора на услугите“, пише в плана на Перник.

Като цяло трите документа са изработени по шаблон, като уводните им текстове съвпадат.

„Процесът на постепенно прекратяване на производството на енергия от въглища в енергийния комплекс „Марица Изток“ не е започнал, докато процесът на постепенно прекратяване на производството на енергия от въглища в област Кюстендил и в област Перник вече се осъществява“, пише и в трите плана.